Moje prace: UJK i policealna szkoła rolnicza

chemia organiczna. Tłuszcze (lipidy).

temat: Tłuszcze (lipidy) - budowa, klasyfikacja, wzór ogólny, właściwości fizykochemiczne i zastosowanie tłuszczów, działanie fizjologiczne.

 

Zagadnienia:

1. Co to są tłuszcze?

2. Klasyfikacja tłuszczów w zależności od: stanu skupienia.

3. Wzór ogólny tłuszczów (lipidów, glicerydów).

4. Funkcje fizjologiczne (działanie fizjologiczne) tłuszczów (lipidów, glicerydów).

5. Właściwości fizykochemiczne tłuszczów.

6. Charakterystyka wosku i ich klasyfikacja w zależności od stanu skupienia. Zastosowanie i działanie fizjologiczne.

7. Wyższe kwasy tłuszczowe - nazewnictwo, budowa i ich właściwości: kwas stearynowy, kwas palmitynowy, kwas oleinowy.

8. Reakcja zmydlania tłuszczów i reakcje spalania wyższych kwasów karboksylowych.